Info

Hejsan!

Lite information om hur det går.

1. Den 8 December ska Sisters of Sundsvall ställa ut i en monter, vi ska stå där och berätta om våran affärsidé. Detta kommer ske hela dagen mittemot Jamjam, där living låg förut.

Vi kommer även ha ett lotteri i våran monter, där det kommer finnas VÄLDIGT fina priser, exempelvis en SPA dag på spa maskrosen! En lott kostar 20 kr.

Dyk gärna upp :)

2. Tjejjoren har även fått ett erbjudande att vara med i ett projekt.
Detta handlar om "sex och samlevnads frågor" vi kommer medverka i en panel som består av oss tre tjejer och tre andra killar.
Vi ska sitta och diskutera frågor av alla dess slag. Detta kommer sändas varannan vecka på kommunens hemsida. Så håll ögon och öron öppna. detta kommer börja någon gång efter jul.

3. Vi har tyvärr inte kommit något längre när de gäller att fixa en jourtelefon. MEN istället har vi startat en jourmsn, det fungerar väldigt bra. Man är helt anonym och vi har såklart tystnadsplikt!

Adda gärna den och diskuttera svåra eller lätta problem. [email protected]


Sisters Of Sundsvall
Tillsammans är vi starka!

Mobbing och diskriminering

Vad är mobbning?
Det finns ett flertal definitioner på vad mobbning är. Enligt Svenska Akademins Ordlista betyder det att man utesluts ur kamratkretsen, blir illa behandlad och förtrycks. På Friends brukar vi säga att mobbning inte är en engångsföreteelse utan en systematisk kränkning. Med andra ord är det när någon blir utsatt för negativa handlingar under en tid. Den som blir utsatt kommer i underläge och kan därför ha svårt att försvara sig. Det betyder inte att man måste bli illa behandlad åtskilliga gånger för att det ska räknas. Det kan faktiskt räcka med ett par gånger om den utsatta mår dåligt. Det är bara den utsatta som kan avgöra hur den känner sig och vi har alltid ansvar för att ta andras känslor på allvar. En kränkning är redan vid ett tillfälle en gång för mycket. De är viktigt att handla genast. 

Andra ord som ofta dyker upp när man pratar om att någon är utsatt är diskriminering, trakasserier och kränkningar.

Vilka olika typer av mobbning finns?

  • Psykisk mobbning: Utfrysning och subtila metoder som miner, gester, ignorering, undvikande, suckar och blickar.
  • Verbal mobbning: Glåpord, skvaller, rykten, förtal och överdrifter.
  • Fysisk mobbning: Tafsningar, slag, sparkar, knuffar, sabotage och förföljelse.


Vad är diskriminering?
Diskriminering är när man blir illa behandlad på grund av kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionshinder, sexuell läggning eller ålder (de sju diskrimineringsgrunderna). När det handlar om diskriminering sker det inte mellan jämbördiga parter, t ex elever, utan mellan någon som befinner sig i en maktposition över någon annan, t ex en lärare eller idrottsledare.  I skolan kan diskriminering vara att skolan har orättvisa regler, att skolan inte anpassar lokalerna så att alla kan ta sig fram eller att undervisningen innehåller orättvis och felaktig information om vissa grupper av människor. Diskriminering är olagligt.



Källa: http://www.friends.se/?id=1594


Känner ni någon som blir mobbad. Hör av er till oss!

Kom ihåg, tillsammans är vi starka!

Sisters Of Sundsvall


Sisters of Sundsvall

Kom ihåg!!!!!

Tjejjour tisdagar (ikväll 24/11) kl: 17.30-20.30 på Domsaga.

Kom och fika, mys, prata, känn gemenskap och delaktighet, diskutera viktiga frågor med oss :)

Föreläsningarna igår på Höglundaskolan gick toppen, vid intresse av föreläsnig kontakta oss på:
[email protected]

Sisters of Sundsvall
Tillsammans är vi starka!



Empati och Sympati?

Det är väldigt många som inte förstår skillnaden mellan empati och sympati. Det kan jag förstå, för dom är väldigt lika varandra. Jag ska försöka så gott jag kan att förklara.

Empati - Skulle man kunna säga med lättare sätt med orden"förstå en annan människas känslor", . Att man kan sätta säg in i en annan människas situation och förstå hur den känner.

Sympati - Skulle man förenkla ordet sympati så skulle det kunna förklaras med, medkänsla. Man tycker synd om någon. Känner man sympati för någon så fördjupar man sig inte i personens känslor, utan håller ett viss avstånd. 

Som ni märker så är de båda uttrycken väldigt lika varandra. Men känner man empati så är  det lite mer djupare beröring. Känner man sympati så är det mer så att man förstår men känner inte lika mycket medkänsla. 

Hoppas ni vart lite klokare på detta :) 


Sisters Of Sundsvall, Tillsammans är vi starka!  

Saknad...

Att förlora någon är svårt.
Att sakna någon är nästan svårare.

Att fylla upp ett tomrum är inte lätt. Saknaden efter att ha sagt upp kontakten med en vän, eller kanske forlorat en familjemedlem eller att ens pojk/flickvän har lämnat en är bland det svåraste en människa kan genomlida.

När saknaden är för stor är det lätt att bli deprimerad och man känner ingen livslust.
Men det är då man måste försöka. Man måste försöka att ta sig upp ur gropen man grävt runt om sig själv och ta sig i kragen. Att vara stark när man känner sig svag är otroligt svårt och påfrestande, men vi människor måste göra det för att överleva.

Jag har nyss tappat kontakten med min bästa vän pågrund av lögner och svek. Varje dag bränner detta inom mig. Jag saknar min vän och jag vill ha honom tillkaba. Men varje dag trycker jag undan den där brännande känslan och försöker vara stark. Jag fokuserar på saker som ger mig posetiv energi.

Ett bra tips när man känner sig nere och inte riktigt hel, eller bara tankspridd och stressad är att läsa en bra bok. När man läser glömmer man bort sitt eget för en stund och kan leva i en annan värld.
Självklart måste man också känna sina känslor och ta tag i dom, man behöver gråta när känslorna säger det, lika väl som man behöver skratta. Men ibland kan sinnet behöva ta en kort semester för att man inte ska "gå ner sig" helt.

Så tjejer där ute i november-mörkret, deppa inte ihop, var starka, läs en bok, mys med era vänner och familjer och kom ihåg - Du är aldrig ensam!

Tillsammans är vi starka!
Sisters of Sundsvall♥

vilken är den rätta vägen?

Varje dag gör vi en massa olika val. Vissa lättare och mindre än andra. Tex- Vad ska vi äta till middag? eller ska jag ha håret uppsatt eller utsläppt? Sedan finns det också val som tar mer energi och är svårare.  -Vill jag verkligen dela mitt liv med min nuvarande kille? eller -ska jag flytta utomlands?
Men hur ska man välja då?

♥För det första tycker jag att det är viktigt att prata med någon, en kompis eller en förälder. Ibland kanske det också kan kännas skönt att söka upp en psykolog eller en kurator (de flesta skolor har en kurtor).
Att inte prata med någon och grubbla över saker och ting själv är inte att rekommendera. Att prata och diskutera är både bra för att man får prata av sig, men också för att man får någon att "bolla" ideer med.

♥En annan tanke är att välja det man känner sig kunna lägga mest posetiv energi på. Energitjuvar är inget vi gillar! Lägg hellre energi på saker som får dig att må bra! Hitta en energikälla som ni kan gå till när dagen känns tung. Det kan vara en vän, en plats, ett djur, eller kanske musik.

♥Att följa sitt hjärta blir aldrig fel. Ibland måste man givetvis tänka igenom  sina beslut, men genom att göra det som känns rätt och det som får en att känna sig lycklig blir i slutändan helt bäst.

Kom ihåg tjejer, vi är starka, vi är vackra och tillsammans är vi många!
Stå på er.

Detta är min energikälla


Sisters of Sundsvall - Tillsammans är vi starka!


Öppning av jouren =)

Ja, så var det dags, ídag slår vi upp portarna till tjejjouren, vi håller till på domsaga en trappa upp. Kom gärna förbi till vår mysiga lokal där vi har tänt lite ljus  och gjort mysigt och fika, prata av dig, bolla idéer eller bara var. vi kommer att finnas på plats från 17.30-20.30.

Det kommer att bli toppen =)

/SOS

Att ta farväl

Det kan finnas flera olika skäl till att vilja göra slut. Kanske har man träffat någon som man har fått starkare känslor för, den man är tillsammans med kan ha gjort någonting som man inte tycker om eller så har man helt enkelt växt ifrån varandra.


Att göra slut är inte lätt

Det bästa sättet att göra slut är att prata med personen man vill lämna. Det är svårt och obehagligt och många skjuter upp det så länge som möjligt. Vissa väljer att inte säga någonting alls utan slutar helt enkelt att höra av sig, skickar ett mejl eller gör slut via telefon. Det är en enkel väg ut men man måste tänka efter om det är på det sättet man själv skulle vilja att någon lämnade den. Att göra slut på riktigt och ordentligt gör det mycket lättare för båda att kunna gå vidare fortare.

Man ska:

  • Tänka igenom vad man vill säga i förväg.
  • Bestäma innan man gör slut om man vill fortsätta att ha kontakt med personen eller inte.
  • Träffa personen när man gör slut, men om man är rädd för att personen kommer att bli våldsam är det bättre att inte ses. Då kan man kanske göra slut över telefon istället.
  • Om man träffar partnern och är rädd för att han eller hon kommer bli våldsam kan det vara bra att ha med sig någon som känner till situationen eller berätta för någon om oron man känner. Man ska aldrig utsätt sig för risken att bli misshandlad!
  • Var ärlig utan att såra.

Den som blir lämnad

Det är inte kul att bli lämnad. Speciellt inte om man själv tycker att förhållandet fungerade bra. Självförtroendet kan sjunka och man känner sig oattraktiv och värdelös. Samtidigt sörjer man förlusten av någon som man verkligen tyckte om. Det är viktigt att låta sorgearbetet ta den tid det tar men det är lika viktigt att våga gå vidare, att träffa nya och gamla vänner, börja gå på nya ställen, våga träffa en någon ny eller leva själv. Ibland tar det väldigt kort tid att komma över någon men ibland kan det ta flera år. Många gånger kan vänner vara ett bra stöd för att komma vidare.

Kyss varandra

Någonting som jag har ångrat flera gånger är att få den rätta sista kyssen. Så varje gång jag säger hejdå till min kille eller någon jag dejtar så brukar jag kyssa honom som om det var den sista. Man vet aldrig, en dag kommer det tragiska att det är slut och då vill i allafall jag minnas den sista kyssen. Kanske inte är viktigt för er, men för mig får man en speciell känsla. Testa! 

               Ta vara på era kyssar :)

"Det finns en särskild plats i helvetet för kvinnor som inte hjälper varandra"

"Det finns en särskild plats i helvetet för kvinnor som inte hjälper varandra"

"-kvinnor behandlas som andra klassens varelser i Sverige idag. Vi har sämre möjligheter än män på nästan  alla områden i livet. -Den som påstår något annat ljuger".

Så inleder Liza Marklund sin bok "Det finns en särskild plats i helvetet för kvinnor som inte hjälper varandra" som kom ut år 2005. Denna bok handlar varken om påhittade mord eller monster i garderoben.
Denna bok handlar om den värsta av mardrömmar, verkligheten och samhällets syn på kvinnan. I dagens Sverige blir ca 30.000 människor av olika slag (både män och kvinnor, både homo och hetropersoner osv..) våldtagna. Förra året anmäldes 27.000 misshandelsfall i hemmet i Sverige. 27 000. Det värsta är, att mörkeltalet 27.000 bara är anmäldra våldsbrott mot kvinnor, mer än 50 procent av misshandlade kvinnor anmäler antagligen inte.
En anledning till att man inte anmäler är beror på rädslan. Rädslan att inte bli trodd, rädslan av grannarnas blickar, rädslan av att förvärra situationen. Men den största och värsta anledningen beror på att man som vådsoffer under en längre eller kortare period blir så mentalt nedbruten, man förlorar hela sitt självförtroene och sin självkänsla.

Efter att blivit psykiskt och fysiskt våldtagen och misshandlad av någon, särskilt närstående, gör att man ser på sig själv som skälet till misshandeln. Man klandrar sig själv och tycker att det är ens eget fel. Man tror att man inte duger och därför förtjänar att bli utsatt för fysiskt och psykiskt våld.

Så är det aldrig. Aldrig. Vi tjejer måste komma ihåg att vi inte är ensamma. Vi är många, och tillsammans är vi starka! Man är inte ensam.

Vi på Sisters of Sundsvall jobbar för att stärka unga tjejer och skapa en trygg och stadig grund för ett utvecklat och starkt självförtroende.

Kom ihåg,- Tillsammans är vi starka!

Sisters of Sundsvall





Idealbild

Ja, hur ser en perfekt tjej ut? Jag vill påstå att det ligger i betraktarens öga, det låter klyschigt men idealet som vi ser i reklam, tv program och tidningar är helt förvrängt. Det är retuscherat och inte alls verkligheten! Pressen på unga tjejer idag är så sjukt stor, man ska vara snygg, smal, rolig, smart och veta precis vad man vill. Vem vet det när man är 15-16 liksom? Det visse iallafall inte jag, det vet jag inte riktigt fortfarande. Det är någnting man lär sig under livets resa.

Och utseendet, visst är det en stor sak i samhället idag, det tänker jag inte ljuga om, men en person som tycker om sig själv och den hon/han är blir så mycket mer attraktiv i andras ögon också. Ja läste en sak när jag var 16, " Du kan inte älska någon på riktigt förrän du älskar dig själv på riktigt" jag tänkte bara: men vilket skitsnack. nu på "senare år" ( iofs bara två, men man lär sig en del under de åren :p) så vet jag att det stämmer alldeles utmärkt.

För att kunna älska någon annans egenskaper och brister så måste man älska sina egna, och framförallt vara medveten om dem. För när man är det så kan man skoja om det och bjuda på sig själv och det är alltid uppskattat. Jag är tillexempel sjukt slarvig och tar alltid den lättaste vägen för att det ska gå snabbt, det slutar oftast i katastrof men jag brukar försöka göra om det till en rolig historia så är det inte så farligt längre ;)

Så åter till idealbilden, man målar upp sin egen idealbild och jag tycker att man ska försöka sträva efter en idealbild som handlar om hur man beter sig och förhåller sig till andra människor! Inre skönhet


/SOS


Kärlek eller förälskelse?

Vad är kärlek?

Det finns många olika slags kärlek. Föremålet för ens kärlek behöver inte vara en annan person, man kan älska en hund eller katt precis lika mycket som en människa. Många älskar även sina föräldrar och syskon väldigt mycket. För många innebär kärlek det de känner för en annan person.

För en del pirrar det i hela kroppen bara de tänker på personen de är kär i, några blir konstant rusiga och varma, vissa blir mest nervösa och kallsvettas medan andra blir energiska. En del känner en stilla känsla i magen eller bröstet, vissa kan inte sluta tänka på personen i fråga medan andra känner allt detta på en gång.

En sak är säker, kärleken lämnar ingen oberörd. Kärleken skiljer sig också beroende på om den är besvarad. Är du lyckligt kär känner du dig oövervinnerlig, är du däremot olyckligt kär kan det kännas som om hela världen rasar samman.

Kärlek eller förälskelse?

Det kan vara svårt att veta om man verkligen är kär. Kanske är man förälskad, bara lite intresserad eller kanske mest tänd. Ena dagen kan man känna sig förälskad i en person för att nästa dag vara jätteförälskad i en annan. Är det då kärlek?

Många tycker att kärlek är först när man känner varandra väl och accepterar varandras bra och dåliga sidor medan andra tror på kärlek vid första ögonkastet. Vad som är kärlek eller inte kan bara man själv avgöra. Kärleken är individuell och ingen har rätt att säga att det ska vara på det ena eller andra sättet.



Tillsammans är vi starka!


tillsammans eller inte?

Man har dejtat, träffats ett tag... man beter sig som att man är tillsammans. Men hur vet man säkert att man är de? Jag har gjort en undersökning och frågat några när dom märkte att det var ett riktigt förhållande...

- Min dåvarande pojkvän/flickvän jag hade hade jag varit bästa vän med väldigt länge. Vi "dejtade" aldrig på riktigt, utan det kom mest av sig själv. Helt plötsligt visade man att man tyckte om varandra mer än som vänner, och mer bekräftelse behövs kanske inte alltid. Sedan är det klart att folk börjar prata om det, så även om inte vi såg varandra riktigt som ett "par" än, så hade ju omgivningen redan påpekat att vi var ett par. Detta gjorde då att både jag och min flickvän/pojkvän fick det bekräftat att vi var ett par, eftersom vi båda inte nekade att vi var ett par.

- Det är lite svårt att förklara, för själv "vet man bara", liksom. Men för oss var det att vi började vara ännu mer med varandra, började prata mer känslor och skriva "jag älskar dig, saknar dig" osv ... Och sen bara vet man ju när känslorna är besvarade, och man vet vad man känner för varandra. Jag har aldrig kunnat "peka ut" direkt att Då blev vi tillsammans. Man bara vet, typ! Hihi

- Efter att jag sagt nej flera ggr att jag inte ville bli tsms , så frågade jag XXX om den fortfarande ville bli det och den sa ja.

- Jag vet inte hur jag visste att vi var tsm, antagligen efter att vi träffats ett tag och sen låg med varandra, haha något annat kan jag inte komma på.

Detta är en del av alla svar jag fick. Det jag kan komma fram till är att det är inte så lätt att veta när man är tillsammans. Det felsta svarade ungefär "det vet man" Det kanske är så enkelt att när det gått ett tag och det känns stabilt så går det äver till ett förhållande. Men någongång måste man väl prata om det? Och sedan är det många som har ett speciellt ddatum då dom blev tillsammans är man firar ett år osv, hur får man reda på det då?

Detta är inte lätt, någonting jag måste ta reda på mer om.

Fortsättning följer...

Sisters Of Sundsvall, Tillsammans är vi starka!


RSS 2.0