Mobbing och diskriminering

Vad är mobbning?
Det finns ett flertal definitioner på vad mobbning är. Enligt Svenska Akademins Ordlista betyder det att man utesluts ur kamratkretsen, blir illa behandlad och förtrycks. På Friends brukar vi säga att mobbning inte är en engångsföreteelse utan en systematisk kränkning. Med andra ord är det när någon blir utsatt för negativa handlingar under en tid. Den som blir utsatt kommer i underläge och kan därför ha svårt att försvara sig. Det betyder inte att man måste bli illa behandlad åtskilliga gånger för att det ska räknas. Det kan faktiskt räcka med ett par gånger om den utsatta mår dåligt. Det är bara den utsatta som kan avgöra hur den känner sig och vi har alltid ansvar för att ta andras känslor på allvar. En kränkning är redan vid ett tillfälle en gång för mycket. De är viktigt att handla genast. 

Andra ord som ofta dyker upp när man pratar om att någon är utsatt är diskriminering, trakasserier och kränkningar.

Vilka olika typer av mobbning finns?

  • Psykisk mobbning: Utfrysning och subtila metoder som miner, gester, ignorering, undvikande, suckar och blickar.
  • Verbal mobbning: Glåpord, skvaller, rykten, förtal och överdrifter.
  • Fysisk mobbning: Tafsningar, slag, sparkar, knuffar, sabotage och förföljelse.


Vad är diskriminering?
Diskriminering är när man blir illa behandlad på grund av kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionshinder, sexuell läggning eller ålder (de sju diskrimineringsgrunderna). När det handlar om diskriminering sker det inte mellan jämbördiga parter, t ex elever, utan mellan någon som befinner sig i en maktposition över någon annan, t ex en lärare eller idrottsledare.  I skolan kan diskriminering vara att skolan har orättvisa regler, att skolan inte anpassar lokalerna så att alla kan ta sig fram eller att undervisningen innehåller orättvis och felaktig information om vissa grupper av människor. Diskriminering är olagligt.



Källa: http://www.friends.se/?id=1594


Känner ni någon som blir mobbad. Hör av er till oss!

Kom ihåg, tillsammans är vi starka!

Sisters Of Sundsvall


Kommentarer
Postat av: Anonym

Tänkte bara säga tack för senaste jourkvällen. det var faktiskt riktigt skönt att få prata av sig lite. mådde mycket bättre när jag gick därifrån!

2009-12-03 @ 22:41:37

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0